Kuruluş

Kadın buluşma merkezi Utamara e.V. Hollanda’da bulunan uluslararası Özgür Kadın Vakfı’nın şemsiyesi altında 2006 yılının Ekim ayında kurulmuştur.

Avrupa’nın farklı ülkelerinde ve özellikle Almanya’da bulunan geniş bir kadın ağı. Kadın Buluşma Merkezi Utamara’nın oluşumunu maddi ve manevi olarak desteklemiştir. Kuruluşundan beri buluşma merkezi kendini toplum yararına bir dernek olarak yapılandırmıştır. Şu anda Utamara’nın farklı ülkelerinden yaklaşık 300 üyesi bulunmakla beraber, üyelerinin büyük bir kısmı Utamara’da yapılan çalışmalara ve projelere gönüllü destek vermektedir.

 

Uta ve Amara

Uta Schneiderbanger ve Amara Ceren Doğruak yıllarca kürt kadın hareketi içinde insanlık onuru mücadelesi vermişlerdir. Biri Alman diğeri Türk olan bu kadınlar dünya üzerindeki kadına karşı baskı ve şiddeti kendilerine karşı yapılmış olarak gördüklerinden dünya çapında kadına karşı patriyark düzenin kaldırılması ve kadın dayanışmasının ve mücadelesinin gelişimi için çabalamışlardır. İkisi de farklı diller konuşabilen ve değişik ülkelerde kadın ve kadın organizasyonlarının kuruluşu için aktif çalışmışlardır.

2005 yılında geçirdikleri bir trafik kazası sonucu erken ve beklenmedik bir şekilde yaşamlarını kaybettiler ve uğruna mücadele ettikleri hayalleri ve istekleri yeniden yaşam bulsun ve başarıya ulaşsın diye bu iki kadından ilham alınarak onların adı kadın buluşma merkezine verilmiştir.